NL EN
DONEER NU!

Nieuwe Canadese alcoholrichtlijn

29 augustus 2022

Er komt een nieuwe Canadese alcoholrichtlijn. Ter voorbereiding hiertoe is een literatuuronderzoek verricht door een expert panel onder leiding van medewerkers van het Canadian Centre on Substance Use and Addiction (CCSA). De conclusie was dat elk niveau van alcoholgebruik enig risico met zich brengt.

De kans op alcoholgerelateerde schade wordt groter naarmate je méér drinkt. De leden van het expert panel schatten het risico op alcoholschade als volgt in:
- Verwaarloosbaar tot laag bij een consumptie tot 2,5 NL-standaardglazen* per week.
- Gematigd bij een hogere consumptie tot 8 NL-standaardglazen alcohol per week.
- Groot bij een consumptie van 8+ NL-standaardglazen (toenemend).

Er zijn genderverschillen in het risico op alcoholschade. Zo heeft het drinken van meer dan 2,5 NL-standaardglas op één gelegenheid met name bij mannen een verhoogd risico op verwondingen en andere problemen. Bij vrouwen neemt vanaf 2,5 NL-standaardglas per week het risico op gezondheidsproblemen juist sterk toe. Het is het veiligst als vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of de borst geven niet drinken.

"De belangrijkste boodschap van dit project is dat als het op alcohol aankomt, minder beter is. Iedereen zou moeten proberen zijn alcoholgebruik te verminderen", zegt Catherine Paradis, senior onderzoeks- en beleidsanalist bij CCSA en co-voorzitter van Canada’s Low-Risk Alcohol Drinking Guidelines.

Bron: cbc.ca.

*Een Canadees standaardglas bevat 13,45 gram pure alcohol, een NL-standaardglas bevat 10 gram.

update-of-canadas-lrdg-final-report-for-public-consultation.pdfupdate-of-canadas-lrdg-final-report-for-public-consultation.pdf (1,36 MB)

Laatste nieuws