NL EN
DONEER NU!

Opvoedkundige: “Ouders kunnen gebruik maken van de leeftijdsgrens”

26 oktober 2018

Opvoedkundige: “Ouders kunnen gebruik maken van de leeftijdsgrens” Ouders zijn anders tegen het alcoholgebruik van hun kroost aan gaan kijken, zo blijkt uit onderzoek. Vijf jaar geleden vonden de meesten voorzichtig leren drinken 'de beste aanpak'. Nu wil een meerderheid de leeftijdsgrens handhaven. Is dat effectief? RTL Nieuws vroeg het opvoedkundige Marina van der Wal.

"Alcohol en opvoeding zal altijd een lastig punt blijven", stelt Van der Wal. Vooral omdat een gezonde puber een avonturier is, iemand die graag dingen uitprobeert, experimenteert, niet altijd naar de regels wil luisteren. Dat wil niet zeggen dat die leeftijdsgrens een slecht idee is. Integendeel, volgens Van der Wal kunnen ouders handig gebruikmaken van die regel. "Met die regel kun je zeggen: tot hier en niet verder. Kinderen moeten weten wat mag en wat niet."

Met de leeftijdsgrens als uitgangspunt, kunnen ouders met hun kinderen het gesprek aangaan, waarin duidelijke afspraken worden gemaakt. "Die moet je in overleg met je kind maken: dat heeft meer effect dan regels opleggen." "Wees consequent", waarschuwt Van der Wal. "Je hebt ouders die óm zijn als hun puber op vrijdagavond huilend in de woonkamer staat en zegt "Ja, maar als ik niet ga, dan hoor ik er niet meer bij". Afspraak is afspraak." Van der Wal raadt ouders ook altijd aan: ga het gesprek over dat feestje komend weekend, op woensdag aan. "Dan zijn er nog niet zoveel emoties." En als je kind over de schreef is gegaan: praat met elkaar.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws