NL EN
DONEER NU!

Jongeren drinken vooral thuis, ouders weten niet wat ze ermee moeten

12 oktober 2021

Jongeren vinden alcohol drinken heel normaal. Meer dan de helft van de 12- tot 15-jarigen heeft weleens alcohol gedronken; een derde doet dit regelmatig. Dat blijkt – volgens een artikel in Trouw - uit onderzoek van stichting Chris en Voorkom onder meer dan tienduizend jongeren die deelnamen aan weerbaarheidstrainingen.

Uit bovengenoemd onderzoek zou naar voren komen dat bijna twee derde van de jongeren die alcohol drinken dat thuis doen. Dat zou betekenen dat wetgeving zoals ‘geen alcohol onder de achttien’ en de naleving daarvan door winkels, horeca en sportclubs maar een deel van de oplossing is. Het aanpakken van sociale normen, en dus ook de normen van de ouders, is minstens zo belangrijk.

Opmerkelijk is dat in die thuissituatie maar een kwart van de ouders het drinken goedkeurt. Daartegenover staat dat maar tien procent het verbiedt (zonder resultaat). Daartussenin zitten ouders die het drinken afraden, er niet over praten of niet weten wat ze ermee moeten. Er is dus nog een wereld te winnen om ouders te mobiliseren, toe te rusten en ondersteunen.

Bron: trouw.nl.

Laatste nieuws