NL EN
DONEER NU!

Overheid mag van Nederlander beperkt dwingende maatregelen nemen

5 juni 2024

De Nederlander accepteert dat de overheid dwingende maatregelen neemt op het gebied van drugs, tabak en – in mindere mate – alcohol, maar wil verder eigenlijk geen dwang tot gezonder leven. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het tijdschrift Binnenlands Bestuur.

De helft van de Nederlanders wil een verbod op drugsgebruik. Ook willen ze meer duidelijkheid over het gebruik van cannabis. Wat roken betreft is de Nederlander niet tegen overheidsingrijpen. 67% vindt het belangrijk dat tabaksreclame verboden blijft.

De helft van de ondervraagden vindt dat het slecht gaat met het alcoholgebruik (49%). Een op de tien (11%) wil zelf minder alcohol drinken. Een op de acht (13%) vindt minder alcohol drinken moeilijk. 80% van de ondervraagden vindt het belangrijk dat kinderen onder de 18 jaar geen alcohol gebruiken.

25% van de ondervraagden vindt het een taak van de rijksoverheid dat mensen minder alcohol drinken, 11% vindt dat een taak van de gemeente en 18% van de zorg. Zij hebben over het algemeen steun voor maatregelen die niet dwingend zijn en positief gedrag stimuleren. Een verbod op alcohol kan op weinig draagvlak rekenen, behalve als het gaat om een verbod op alcohol bij activiteiten voor jongeren. Zes op de tien (62%) ondervraagden vindt het (heel) belangrijk dat de gemeente de verkoop van alcoholhoudende dranken tijdens jeugdwedstrijden of activiteiten voor jeugd verbiedt. 43% is voor een verbod op alcoholreclame. 34% is voorstander van het verhogen van de prijzen voor alcohol.

Bron: binnenlandsbestuur.nl.

onderzoek-leefstijl-en-bevorderen-gezondheid.pdfonderzoek-leefstijl-en-bevorderen-gezondheid.pdf (1,69 MB)

Laatste nieuws