NL EN
DONEER NU!

Zelfs matig alcoholgebruik ouders verontrust hun kinderen

18 oktober 2017

Zelfs matig alcoholgebruik ouders verontrust hun kinderen 3 op de 10 Britse ouders geven toe dronken geweest te zijn waar hun kinderen bij waren. De helft van de ouders is aangeschoten geweest in het bijzijn van de kinderen. Dit kan leiden tot familieruzies en angstige kinderen omdat ouders zich dan anders en onvoorstelbaar gaan gedragen. Maar zelfs matig alcoholgebruik van de ouders kan ertoe leiden dat de kinderen zich beschaamd of bezorgd voelen en leiden tot slecht slapen. Dat blijkt uit een studie van het Britse Institute of Alcohol Studies (IAS).

Het onderzoek werd gehouden onder een representatieve groep van 997 volwassenen en hun kinderen uit het hele Verenigd Koninkrijk. Alle ouders zeiden niet meer dan 14 glazen alcohol per week te drinken.

Deze studie is het eerste bewijs dat matig alcoholgebruik van ouders schadelijk is voor hun kinderen.

Uit het rapport blijkt dat:
- kinderen die meemaken dat hun ouders aangeschoten of dronken zijn, hun ouders minder als positief rolmodel zien;
- 29% van de ouders het acceptabel vindt om thuis dronken te zijn waar hun kinderen bij zijn, als het maar niet te vaak voorkomt;
- 15% van de kinderen hun ouders heeft gevraagd minder te drinken;
- 16% van de ouders zich schuldig of beschaamd heeft gevoeld als gevolg van hun drankgebruik;
- 12% van de kinderen zegt dat hun ouders minder aandacht aan hen besteden als gevolg van alcoholgebruik;
- 11- en 12 jarigen alcohol omschreven als 'snoepjes voor volwassenen' en zeiden dat hun ouders drinken om 'problemen op te lossen'.

Bron: theguardian.com.

Laatste nieuws