NL EN
DONEER NU!

Als alcohol nu uitgevonden zou worden, zou het verboden worden (zo slecht is het)

8 oktober 2017

Als alcohol nu uitgevonden zou worden, zou het verboden worden (zo slecht is het) Acht op de tien Nederlanders drinkt regelmatig alcohol, waarbij met name hoogopgeleiden wat vaker dieper in het glaasje kijken. Schadelijk, want als alcohol vandaag de dag aan onze voedingsmiddelen zou worden toegevoegd, zou het niet door de wetgeving heen komen. Zo slecht is het.

Hoogleraar voeding Sander Kersten: "We hebben de foute inschatting gemaakt dat matig drinken geen kwaad kan. Deze conclusie heeft jarenlang onze gedachtes beheerst en ook die van de producenten van alcohol. Die hebben hier handig op ingespeeld door slogans als 'Geniet, maar drink met mate' te bedenken. Een slimme, bewust misleidende leuze. Misleidend op twee vlakken: 'matig' drinken is namelijk wel degelijk schadelijk en matig is niet gedefinieerd."

Volgens Sander moeten we de effecten van lichte alcoholconsumptie ook niet gaan overdrijven. "Bij iemand die dagelijks één glas alcohol drinkt, zal het negatieve gezondheidseffect beperkt zijn."

Na roken is alcohol de belangrijkste te voorkomen oorzaak van sterfte ter wereld. Het grootste risico van alcoholconsumptie is kanker. "De schade die alcohol aanricht is veel groter dan alleen de gezondheidsschade", aldus Sander. "Agressie en huiselijk geweld is net zo schadelijk. Ik heb er geen cijfers over, maar een voetbalwedstrijd zonder alcohol zou een wereld van verschil zijn qua geweld en vandalisme. Daarbij speelt alcohol in het verkeer een onaanvaardbare hoge rol."

Bron: nieuws.nl.

Laatste nieuws