NL EN
DONEER NU!

Je bent jong, dronken, doet gek en bekijkt dag later jezelf: het helpt

12 april 2017

Minderjarig, stomdronken op straat en gesnapt door de politie en dan de volgende dag samen met je ouders geconfronteerd worden met de beelden. Voor veel jongeren een harde les die werkt, zegt de politie in Amersfoort. Hun project De Confrontatie wordt door andere korpsen overgenomen.

Gewapend met een bodycam houden agenten uitgaande jongeren in de gaten in de binnenstad. Zodra ze minderjarigen zien die dronken op straat lopen, filmen ze die. Ouders moeten de jongere vervolgens op komen halen. Er volgt een bekeuring voor openbare dronkenschap of een Halt-straf.

Maar daarmee zijn de jonge stappers niet klaar: de volgende dag moeten ze naar het politiebureau. Daar moeten ze samen met hun ouders beelden kijken van de avond ervoor. De meeste jongeren schrikken dan van zichzelf, vertelt de politie. Ze schamen zich als ze zichzelf terugzien. In veel gevallen kunnen ze zich delen van de avond niet meer herinneren. Ouders herkennen hun kind vaak ook niet terug in het dronken gedrag.

Het Trimbos Instituut onderzocht dit project en concludeert dat de confronterende aanpak werkt. De beelden maken indruk, waarna zowel de ouders als de jongere zeggen dat ze hun gedrag in de toekomst aanpassen. Ouders gaan strenger toezien op het drankgedrag en jongeren zeggen dat ze minder gaan drinken. Of die gedragsverandering stand houdt op langere termijn, is niet onderzocht.

Bron: nos.nl.

minderjarigen-onder-invloed-in-beeld_1.pdfminderjarigen-onder-invloed-in-beeld_1.pdf (1,76 MB)

Laatste nieuws