NL EN
DONEER NU!

Naleving 18-jaars grens laag; handhaving thuisbezorgdiensten weer landelijk?

6 juli 2016

Vandaag heeft staatssecretaris Martin van Rijn het jaarlijkse onderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrens alcohol en tabak naar Tweede Kamer gezonden. Dit onderzoek werd uitgevoerd met behulp van 17-jarige mysterykids. Wat alcohol betreft deden vooral de thuisbezorgdiensten het erg slecht.

Het onderzoek betreft een grotendeels a-selecte steekproef met nationale representativiteit. Er zijn 1.389 aankooppogingen alcohol gedaan, verdeeld over diverse verkooppunten.

Uit het onderzoek blijkt dat de naleving van de leeftijdsgrens alcohol in het merendeel van de verkoopkanalen omhoog is gegaan, binnen het slijterij-kanaal zelfs fors. De supermarktbranche heeft de naleving - met een percentage van ruim 63% - net als vorig jaar het beste op orde. Echter, een gemiddeld landelijk nalevingspercentage van een krappe 36% is nog steeds laag. In ca. 3/4 van de aankooppogingen in de horeca bijvoorbeeld, krijgt een jongere nog steeds alcohol mee. Bij sportkantines krijgt 83% van de 17-jarigen nog alcohol mee.

Vooral de thuisbezorgdiensten lappen de regels aan hun laars. Maar in 2% van de gevallen werd om legitimatie gevraagd bij aflevering van alcohol. Staatssecretaris Martin van Rijn gaat dan ook kijken of het toezicht op internetverkoop weer door één club kan worden uitgevoerd. Nu worstelen gemeenten er mee.

Staatssecretaris Martin van Rijn. "Opnieuw blijven de sportkantines en horeca fors achter. Daarom vraag ik gemeenten hun lokale toezicht meer te richten op de slecht presterende partijen."

Bronnen: ad.nl en rijksoverheid.nl.

Naleving 18-jaars grens laag; handhaving thuisbezorgdiensten weer landelijk?

alcohol-en-tabaksverkoop-aan-jongeren---2016.pdfalcohol-en-tabaksverkoop-aan-jongeren---2016.pdf (780 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl