NL EN
DONEER NU!

FOD Volksgezondheid België pleit voor nieuw alcoholplan

27 september 2014

FOD Volksgezondheid België pleit voor nieuw alcoholplan Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie die deze week op een conferentie in Brussel werden gepresenteerd, laten zien dat België in een internationale ranking van landen met maatregelen tegen alcoholmisbruik onderaan bungelt. Alleen Armenië, Georgië, San Marino en Andorra doen het nog slechter. De Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid pleit daarom voor een nieuw alcoholplan.

Eind vorig jaar werd een plan dat het drankmisbruik in België moest terugdringen eerst uitgekleed tot een flauw compromis en even later onder druk van de alcohollobby zelfs helemaal afgeschoten.

"De FOD Volksgezondheid hoopt het onderwerp bij de volgende regering weer op de tafel te krijgen", aldus Mathieu Capouet, alcohol- en tabaksexpert bij de FOD Volksgezondheid. "We willen het debat over de problematiek die samenhangt met de beschikbaarheid van alcohol objectiveren. Het gaat dan om de prijs, de reclame en de beschikbaarheid. Alcohol verkopen in automaten vermindert bijvoorbeeld de sociale controle. Bovendien is de wetgeving rond minderjarigen en alcohol niet duidelijk in België: voor gedistilleerde dranken met meer dan 1,2% alcohol en de gefermenteerde dranken met meer dan 22% alcohol is de leeftijdsgrens 18 jaar, voor de andere alcoholhoudende dranken 16."

Bronnen: standaard.be en hln.be.

Laatste nieuws