NL EN
DONEER NU!

Verkoop speciaal- en alcoholvrijbier stijgt. Brouwersmarkt verzadigd?

24 mei 2018

Verkoop speciaal- en alcoholvrijbier stijgt. Brouwersmarkt verzadigd? Nederlanders kopen meer bier in de supermarkt. Volgens cijfers van marktonderzoeksbureau IRI blijft de verkoop van pils nagenoeg gelijk. De groei zit vooral in speciaalbieren (+10%) en bieren met minder of geen alcohol (+23,2%).

Het aantal verschillende merken in het supermarktschap neemt toe. Volgens IRI stonden in 2015 gemiddeld 100 biermerken in het schap, op dit moment zijn dat er 148. Welke bieren dit zijn, verschilt per regio.

Het totale aantal brouwerijen groeide de afgelopen drie jaar met ongeveer driehonderd brouwers en brouwerijverhuurders. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Toch houden de laatste tijd meer kleine brouwers ermee op, merkt voorzitter Jan Ausems. Het gaat vooral om de brouwerijhuurders. Dit zijn mensen die hun bier naar eigen recept brouwen of laten brouwen met behulp van de faciliteiten van een bestaande brouwerij. Zij worden ook wel KvK-brouwers genoemd. Sinds begin dit jaar ziet hij een duidelijke kentering. Opeens stoppen meer brouwers dan dat er beginnen. "De markt is verzadigd", zegt Ausems.

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws