NL EN
DONEER NU!

VNG ziet in uitspraak Rechtbank Overijssel geen belemmering voor blurring-pilot

7 april 2016

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat de uitspraak van de Rechtbank Overijssel inzake boekhandel Waanders in Zwolle geen belemmering vormt voor de pilot mengvormen winkel/horeca van de VNG, ook wel blurring-pilot genoemd.

De Rechtbank Overijssel deed vorige week uitspraak over het besluit van de burgemeester van Zwolle om niet handhavend op te treden tegen een boekwinkel die wijn aanbood aan klanten op de afdeling culinaire boeken, dit omdat juist de proef "Verlichte regels winkelgebieden" was begonnen waarin ondernemers meer vrijheid krijgen. Om dezelfde reden neemt Zwolle deel aan de blurring-pilot van de VNG.

De rechtbank vernietigde het besluit. De gemeente had niet mogen afzien van handhaving omdat er wordt geëxperimenteerd in het kader van genoemde pilots. Dit omdat het binnen de Drank- en Horecawet niet mogelijk is te experimenteren met deze regelgeving.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP vindt het onbegrijpelijk dat de VNG de pilot toch doorgang laat vinden. Wim van Dalen, directeur van STAP: "De Rechtbank Overijssel heeft duidelijk gezegd dat handhaven ook moet als de gemeente deelneemt aan de VNG-pilot. Blijkbaar zijn de economische krachten achter deze pilot zó belangrijk dat de VNG ongeacht wat de rechtbank Overijssel heeft gezegd, wil dat deze pilot doorgaat. Wij zullen ons in elk geval tegen deze pilot blijven verzetten." Van Dalen riep gisteren op NPO Radio1 staatssecretaris Van Rijn al op snel in te grijpen.

Bron: vng.nl.

Laatste nieuws