NL EN
DONEER NU!

Britse studie: alcoholconsumptie belangrijke risicofactor kanker

5 augustus 2021

Uit een Britse literatuurstudie naar eet- en drinkgewoonten en 11 soorten kanker, waarbij de gegevens uit 860 onderzoeken zijn geanalyseerd, blijkt opnieuw dat er een sterk verband is tussen alcoholgebruik en diverse soorten kanker.

Uit de studie van de onderzoekers van het Imperial College in London (gepubliceerd in Nature Communications) blijkt dat het drinken van alcohol een belangrijke risicofactor is voor verschillende vormen van kanker, zoals postmenopauzale borstkanker en kanker aan dikkedarm, slokdarm, hoofd-halsgebied en lever.

De studie stelt echter ook dat het drinken van ten minste één kopje gewone of cafeïnevrije koffie zou kunnen beschermen tegen leverkanker en basaalcelcarcinoom van de huid. Bovendien bleek consumptie van zuivelproducten, melk, calcium en volkorenproducten het risico op dikkedarm kanker te verlagen.

Giota Mitrou, directeur Onderzoek en Innovatie van het World Cancer Research Fund, dat het onderzoek financierde, vertelde The Guardian dat het onderzoek het beeld bevestigt dat er al was van de relatie tussen alcohol en koffie in relatie tot kanker. Hij voegde er echter aan toe dat er meer onderzoek moet worden gedaan.

Nikos Papadimitriou, Georgios Markozannes, Afroditi Kanellopoulou a.o. An umbrella review of the evidence associating diet and cancer risk at 11 anatomical sites. Nature Communications 12 (2021) Article number: 4579 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-24861-8

Bronnen: usnews.com en nature.com.

Laatste nieuws