NL EN
DONEER NU!

“Commerciële partijen uitnodigen voor de Alcoholtafel was een voorspelbare fout”

29 februari 2024

“Commerciële partijen uitnodigen voor de Alcoholtafel was een voorspelbare fout” In de Nieuwsbrief Zorg en Innovatie van 29 februari 2024 is een uitgebreid artikel verschenen van de hand van Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, over het spel dat de alcoholindustrie speelde aan de Alcoholtafel van het Nationaal Preventieakkoord.

Al vanaf de start was het overleg aan die tafel zeer lastig vanwege de tegengestelde belangen van de deelnemers: commerciële partijen, gezondheidspartijen en vertegenwoordigers van diverse doelgroepen (sporters, studenten, gemeenten, universiteiten, ouderen). Ook was lastig dat vanaf het begin de doelen vaststonden.

Het resultaat na 4 jaar overleg is teleurstellend. Het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek is (her)opgericht, er zijn cursussen gegeven aan barmedewerkers en de alcoholreclame is aangescherpt. Maar uiteindelijk is de Alcoholtafel “vastgelopen”.

Dat had onder meer te maken met de blokkade vanuit de industrie om de blurringplannen van de VVD af te wijzen. Ander probleempunt was dat de commerciële partijen niet wilden dat de Alcoholtafel advies gaf over noodzakelijke wettelijke maatregelen. Hun argument was dat de tafel de opdracht had 'problematisch alcoholgebruik' terug te dringen. Ook verzette de industrie zich tegen voorstellen van de gezondheidsorganisaties om het naleven van de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad een doel te maken van het Nationaal Preventieakkoord.

Van Dalen concludeert dat het besluit van destijds om commerciële partijen uit te nodigen voor de Alcoholtafel een voorspelbare fout was. De industrie mag – ook volgens de Wereldgezondheidsorganisatie - geen rol spelen in de ontwikkeling van het alcoholbeleid.

Bron: nieuwsbriefzorgeninnovatie.nl.

De Engelse versie van dit artikel vindt u hier.

van-dalen---het-spel-dat-de-alcoholindustrie-speelde-met-het-nationaal-preventieakkoord.pdfvan-dalen---het-spel-dat-de-alcoholindustrie-speelde-met-het-nationaal-preventieakkoord.pdf (255 kB)

Laatste nieuws