NL EN
DONEER NU!

Trimbos: 11% volwassenen drinkt overmatig en/of zwaar, 13,5% drinkt riskant

20 juni 2023

Uit nieuw onderzoek, samengevat in een Infographic van het Trimbos-instituut, blijkt dat 11% van de volwassen Nederlanders aangeeft overmatig en/of zwaar te drinken en dat 13,5% riskant drinkt.

6,5% van de volwassen Nederlanders drinkt – volgens eigen opgave - overmatig en 8,3% zwaar. Er is overlap tussen deze groepen; 3,8% van de volwassen Nederlanders drinkt overmatig én zwaar. Dat betekent dus dat 11% van de 18-plussers (dat zijn 1.571.882 Nederlanders) aangeeft overmatig en/of zwaar te drinken.

De indeling overmatig/zwaar is uitsluitend op basis van de hoeveelheid glazen alcohol die respondenten (zeggen te) drinken. Er zijn ook indelingen gebaseerd op het drinkgedrag of op basis van de problemen die een drinker ondervindt (of zegt te ondervinden) als gevolg van zijn of haar alcoholgebruik. In de infographic van het Trimbos-instituut zijn deze cijfers ook opgenomen. Het gaat dan om het percentage volwassen Nederlanders dat riskant drinkt en het percentage dat een alcoholstoornis heeft.

Bij riskant drinken ervaart men problemen door het alcoholgebruik. Dit zijn bijvoorbeeld lichamelijke, mentale of sociale problemen. Riskant drinken wordt vastgesteld met de Alcohol Use Disorders Identification Screening Test (AUDIT). 13,5% van de volwassen Nederlanders, dat zijn 1.929.127 mensen, is een riskante drinker.

Een deel van de mensen die riskant drinken, 5,4% van de volwassenen, heeft een alcoholstoornis. Dat is een stoornis uit DSM5, het handboek voor psychiaters. De stoornis wordt gekenmerkt door flinke beperkingen als gevolg van het alcoholgebruik, zoals controleverlies, onthoudingsverschijnselen of het opgeven van sociale activiteiten. De stoornis wordt vastgesteld met een klinisch instrument (de Composite International Diagnostic Interview; CIDI).

Bron: trimbos.nl.

alcoholgebruik-in-nederland-cijfers-2022.pdfalcoholgebruik-in-nederland-cijfers-2022.pdf (516 kB)

Laatste nieuws