NL EN
DONEER NU!

Internationale experts pleiten voor een verbod op alle alcoholpromotie

28 juni 2022

Internationale experts pleiten voor een verbod op alle alcoholpromotie Alcohol Focus Scotland en een groep internationale experts, waaronder Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, roepen vandaag regeringen op om de manier waarop alcohol op de markt mag worden gebracht wettelijk te beperken, om zo de volksgezondheid te verbeteren.

In een nieuw rapport, getiteld Realising our rights, benadrukken de experts dat de grote zichtbaarheid van alcoholmarketing betekent dat we voortdurend worden gebombardeerd met positieve berichten over hoe drinken ons leven kan verrijken. Marketing is steeds geavanceerder en moeilijker te vermijden. Alcoholproducenten steken miljarden dollars in het opbouwen van langdurige relaties tussen hun merken en de consument.

De aanbevelingen van de groep omvatten:
• Voer uitgebreide wettelijke beperkingen in voor alle marketingactiviteiten voor alcohol.
• Zorg ervoor dat dergelijke beperkingen expliciet alle vormen van merkenmarketing omvatten, inclusief identificeerbare lettertypen, slogans of kleuren (niet alleen merknamen).
• Stel het plaatsen van gezondheidsinformatie op alle alcoholverpakkingen verplicht.
• Zorg ervoor dat alcoholdisplays en aanbiedingen in winkels alleen zichtbaar zijn voor mensen die van plan zijn het alcoholschap te bekijken of alcohol te kopen.
• Beperk prijsacties.
• Ontwikkel een internationale aanpak om digitale alcoholmarketing te reguleren.

De invoering van een alomvattend verbod op marketing - inclusief tv-, digitale en buitenreclame, sport- en evenementensponsoring - zou de blootstelling van mensen aan alcoholmarketing helpen verminderen; één van de oorzaken van alcoholgebruik. Dat is met name van belang voor sommige groepen die extra worden getroffen, zoals mensen met een alcoholprobleem of in herstel, kinderen en jongeren.

Bron: alcohol-focus-scotland.org.uk.

realising-our-rights.pdfrealising-our-rights.pdf (4,40 MB)

Laatste nieuws