NL EN
DONEER NU!

Officiële effectrapportage: TTIP kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid

16 mei 2016

Officiële effectrapportage: TTIP kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid Het controversiële transatlantische handelsakkoord TTIP waarover momenteel onderhandelingen gevoerd worden tussen de EU en de VS zal negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid, de werkgelegenheid en het klimaat. Dat blijkt uit de officiële effectrapportage, die op 13 mei jl werd gepubliceerd.

De effectrapportage waarschuwt dat TTIP zal leiden tot meer voedingsgerelateerde ziekten zoals obesitas en diabetes, als gevolg van de toegenomen consumptie van ongezonde voedingsmiddelen, zoals frisdranken en kant-en-klare voedingsmiddelen die veel zout en vet bevatten. TTIP brengt ook het Europese alcohol- en tabaksbeleid in gevaar, omdat liberalisering van de tarieven zal leiden tot goedkopere Amerikaanse producten, wat weer zal leiden tot een stijging van de consumptie.

Het rapport stelt echter ook dat TTIP de bevoegdheden van overheden om (wettelijke) maatregelen te nemen op het terrein van volksgezondheid voldoende waarborgt. Als overheden immers geconfronteerd worden met de effecten van goedkopere handel in schadelijke producten als sigaretten, alcohol, fast food, kunnen zij maatregelen nemen om aan hun internationale mensenrechtenverplichtingen te blijven voldoen.

Bron: nordan.org.

Laatste nieuws