NL EN
DONEER NU!

Minister Edith Schippers werkte mee aan het proefproces van Ewout Klok over alcoholverkoop bij tankstations

30 november 2023

Minister Edith Schippers werkte mee aan het proefproces van Ewout Klok over alcoholverkoop bij tankstations Ewout Klok beweert dat Edith Schippers toen zij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) was mee heeft gewerkt aan zijn proefproces over alcoholverkoop bij tankstations. Dat proefproces zou nu een belemmering zijn om op de kandidatenlijst van de VVD te komen.

In 2000 wist D66-minister Els Borst van VWS een grondige wijziging van de Drank- en Horecawet, de voorloper van de Alcoholwet, door het Parlement te loodsen. Eén van de nieuwe bepalingen was een verbod op verkoop van alcohol in tankstations en winkeltjes bij restaurants langs de auto(snel)weg.

Pomphouder Ewout Klok, lid van de Drentse VVD-afdeling en voorzitter van BETA, de belangenbehartiger van energie- en tankstations, was tegen dit nieuwe verbod. Hij heeft zich destijds daartegen ook openlijk uitgesproken en is samen met vier andere tankstations toch bier gaan verkopen. Daarom legde de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit - namens de minister van VWS - hem een boete op van 900 euro die hij weigerde te betalen.

Daarover zegt hij nu: "Dus ik heb een proefproces uitgelokt, een bekeuring gehad, doorgegaan tot de Hoge Raad". Volgens Klok wordt dat hem nu nagedragen. "Het is 15 jaar geleden, maar het blijft een veroordeling zeggen ze dan en ze wilden mij niet op de lijst hebben. Ik ben daar boos over geworden." Die afwijzing is nu een reden voor Klok om zijn VVD-lidmaatschap op te zeggen.

Bijzonder is dat Klok zegt dat hij over dat proefproces toentertijd overleg heeft gehad met het ministerie van VWS, waar VVD-er Schippers toen minister was. "Dat is allemaal in goed overleg gedaan, de minister wilde ook duidelijkheid hebben."

"Als dat waar is, is dat heel bijzonder: een minister die met een partijgenoot overleg voert en meewerkt aan een proefproces tegen een wet die zij zelf moet verdedigen en handhaven", aldus Sandra van Ginneken, beleidsmedewerker van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Bron: rtvdrenthe.nl.

Laatste nieuws