NL EN
DONEER NU!

Veel beginnende bestuurders gaan de fout in

1 mei 2019

Hoe langer hoe meer beginnende bestuurders raken hun rijbewijs kwijt. Een verklaring voor deze stijging heeft het Openbaar Ministerie niet. Ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) weet niet waar dit aan ligt.

Uit een enquête van RTL onder 226 beginnende bestuurders die de fout in waren gegaan, bleek dat 54% daarvan het rijbewijs moest inleveren vanwege een ernstige snelheidsovertreding, 43% vanwege rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Ruim honderd van de 226 ondervraagden gaven aan dat ze door het verlies van hun rijbewijs in de problemen kwamen op hun werk. Sommigen werden door de overtreding ontslagen, anderen hadden geen vervoer meer naar hun werk toe. Vooral voor mensen die veel tijdens werktijd moeten rijden, kwamen in de problemen.

Andere ondervraagden gaven in de enquête aan dat hun omgeving, vooral familie, anders naar hen is gaan kijken. “Iedereen zag me als alcoholist. Dat was ik niet, maar ik snap het wel”, zegt een van de ondervraagden.

Uit de enquête blijkt verder dat 69% van de ondervraagden voorzichtiger gaat rijden als hij of zij zijn rijbewijs terug heeft, tegenover 23% die aangeeft de rijstijl niet aan te passen. Van de ondervraagden die hun rijbewijs al terughebben, zegt 20% helemaal volgens de regels te rijden, en 49% geeft aan voorzichtiger te rijden, maar nog weleens in de fout te gaan. Veel ondervraagden zien nu in dat alcohol en autorijden niet samengaat.

Onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws