NL EN
DONEER NU!

Nieuw bewijs: alcohol is niet goed voor je hart en je vaten

5 april 2019

Een grote 10 jaar durende genetische studie onder een half miljoen Chinezen toont aan dat alcohol niet goed voor je hart en je vaten is. Kleine beetjes zijn slecht voor je vaten, veel alcohol is heel slecht. De studie is vandaag gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De onderzoekers maakten gebruik van analyses op basis van Mendeliaanse randomisatie, waardoor je betere uitspraken kunt doen over het oorzakelijk verband tussen alcoholgebruik en hart- en vaatziekten.

De studie ondergraaft een veel herhaalde notie dat alcohol vooral in grote hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid, maar dat matig alcoholgebruik juist gunstig is, vooral voor je hart. De onderzoekers, van de Universiteit van Oxford, de Universiteit van Peking en de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen, ontdekten dat een tot twee glazen per dag het risico op een beroerte met 10-15% verhogen, vier glazen met 35%. Matig gebruik leidt ook tot hoge bloeddruk. Op het risico een hartaanval te krijgen had het géén effect. Het negatieve effect van alcohol zie je vooral bij Chinese mannen in het onderzoek. Zij drinken beduidend vaker dan Chinese vrouwen.

Het strenge alcoholadvies van de Nederlandse Gezondheidsraad om bij voorkeur geen alcohol te drinken of het in ieder geval beperkt te houden tot niet meer dan één glas per dag, krijgt nieuwe onderbouwing.

Moeten we dan geen druppel meer drinken? "Op de vraag of je alcohol kunt weglaten is het antwoord eigenlijk altijd ja", zegt Bob Siegerink van het universiteitsziekenhuis Charité in Berlijn. "Maar als je het alcoholgebruik beperkt, blijft het effect ervan natuurlijk ook beperkt."

Iona Y Millwood, Robin G Walters, Xue W Mei, Yu Guo, Ling Yang, Zheng Bian a.o.Conventional and genetic evidence on alcohol and vascular disease aetiology: a prospective study of 500 000 men and women in China. The Lancet (2019) DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31772-0

Bronnen: bbc.com en nrc.nl.

millwood---conventional-and-genetic-evidence-on-alcohol-and-vascular-disease-aetiology.pdfmillwood---conventional-and-genetic-evidence-on-alcohol-and-vascular-disease-aetiology.pdf (1,45 MB)

Laatste nieuws