NL EN
DONEER NU!

Ziengs vindt dat Berenschot heel raar beeld schept van mengformules

23 juli 2019

Het onderzoek naar de verwachte effecten van alcohol schenken in de detailhandel slaat de plank mis volgens VVD-Kamerlid Erik Ziengs. "Berenschot veronderstelt kennelijk dat mensen naar een winkel met een mengvorm gaan om zich te bezatten en om rotzooi te trappen", aldus de initiatiefnemer van het wetsvoorstel om zogeheten mengformules toe te staan.

De onderzoekers van Berenschot die het rapport opstelden in opdracht van het ministerie van VWS, verwachten twee effecten van ruimere mogelijkheden om alcohol te schenken buiten de horeca: een economische impuls, maar ook meer problemen met de volksgezondheid, verkeersveiligheid en openbare orde.

"Ik kom tot een andere conclusie", zegt Ziengs. "Berenschot gaat uit van een papieren werkelijkheid, met allemaal veronderstellingen. Zo veronderstellen ze dat het aantal verkooppunten toeneemt en dat dat leidt tot meer alcoholgebruik. Ze gaan uit van het aantal dat nu geregistreerd staat en dat daar nieuwe bij zullen komen. Maar in de praktijk bestaan de mengformules al; ik wil het alleen legaliseren. Ik zou de conclusie daarom andersom willen stellen: als je gemeenten de mogelijkheden geeft om te zeggen waar het wel en niet mag, dan kan het ook tot effect hebben dat het aantal verkooppunten juist afneemt. Bovendien blijft de wet voor geen alcohol onder de 18 jaar gewoon gelden."

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt dat Ziengs in zijn reactie op het Berenschot-rapport op een handige manier de economische belangen achter zijn voorstel weet te verbergen. Van Dalen: "Iedereen snapt dat als je de regels voor de verkoop van alcohol verruimt er méér verstrekkingspunten komen. En dat leidt onherroepelijk tot meer problemen."

"Als Ziengs met z'n blurring-voorstel z’n zin krijgt, grijpen ook supermarkten hun kansen om alcoholbarretjes in te richten. Bovendien kan het Preventieakkoord van Blokhuis, gericht op de preventie van problematisch alcoholgebruik, dan in de prullenbak", aldus Van Dalen.

Bron: gemeente.nu.

Laatste nieuws