NL EN
DONEER NU!

Ex-alcohollobbyisten in openbaar bestuur diverse West-Europese landen

8 februari 2018

Diverse voormalige alcohollobbyisten gaan werken of zijn gaan werken in het openbaar bestuur van Frankrijk, Duitsland, Nederland en België (Vlaanderen). De vraag is of dit consequenties heeft voor het Europese alcoholbeleid.

Julia Klöckner, voormalig hoofdredacteur van de wijnbladen 'Weinwelt' en 'Sommelier' wordt naar verwachting de volgende minister van voedsel en landbouw van Duitsland in de coalitieregering van Angela Merkel. Volgens Redaktionsnetzwerk Deutschland zal zij de dossiers voeding, product- en voedselveiligheid, innovatie en EU-beleid in haar portefeuille krijgen. Mevrouw Klöckner, uit de familie van een wijnhandelaar, is momenteel plaatsvervangend leider van de christen-democraten. In 1995 werd ze verkozen tot Duitse wijnkoningin, een jaar lang een positie als woordvoerder van de wijnindustrie.

In Frankrijk is Audrey Bourolleau op het Élysée gaan werken voor president Emmanuel Macron. Vroeger was zij lobbyist van Vin et Société. Nu is zij de adviseur van de president voor landbouw, visserij, bosbouw en plattelandsontwikkeling. Een aantal Franse volksgezondheidsorganisaties gaf eerder aan bevreesd te zijn dat dit zou kunnen leiden tot een belangenconflict met betrekking tot de volksgezondheid. Inmiddels is hun angst bewaarheid. De wijnsector prees recent zijn ex-lobbyist voor het verkrijgen van "iets dat we nooit eerder hadden ontvangen".

In Nederland is vorig jaar Ingrid van Engelshoven de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen geworden. D66-er Van Engelshoven was van 2004 - 2008 directeur van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik, STIVA, een lobbyorganisatie van alcoholproducenten en -importeurs. Van Engelshoven vertegenwoordigde in die functie de belangen van onder meer de grote brouwers en de gedistilleerd-industrie. Zo streed ze tegen de invoering van wettelijke beperkingen van de alcoholreclame.

In Vlaanderen is sinds 2014 Sven Gatz (Open VLD), voorheen directeur van de Unie van de Belgische Brouwers, de belangengroepering van de Belgische brouwerijen, minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel. Hij heeft ervoor gezorgd dat de Unesco de Belgische biercultuur officieel als immaterieel cultureel erfgoed heeft erkend. Gezondheidsorganisaties waren daarover verbaasd: zij vinden de keuze om bier cultureel erfgoed te maken ronduit "absurd". "Dat doe je niet met een stof die zoveel schade met zich brengt en waarvan we weten dat die carcinogeen is."

Bronnen: eurocare.org, stap.nl en stap.nl.

Ex-alcohollobbyisten in openbaar bestuur diverse West-Europese landen

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl