NL EN
DONEER NU!

Alcoholverslaving is ziekte, ontslag niet toegestaan

7 november 2018

Alcoholverslaving is ziekte, ontslag niet toegestaan Mag een werknemer die na vele jaren weer teruggevallen is in zijn alcoholverslaving en zich - na op non-actief te zijn gesteld - ziek heeft gemeld, door zijn werkgever worden ontslagen? Over die vraag heeft de kantonrechter zich recent gebogen.

Een werknemer is sinds 1 oktober 1999 in dienst bij een groothandel in vlees als vleesbewerker. Hij heeft een verstandelijke beperking en is met succes behandeld voor een alcoholverslaving. Nadat zijn vrouw in april 2017 heeft aangekondigd van hem te willen scheiden, verschijnt hij steeds vaker met te veel alcohol op het werk. Op 16 maart 2018 is de werknemer op non-actief gesteld. Vier weken later heeft hij zich ziekgemeld. De werkgever verzoekt de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter wijst het verzoek af, omdat er sprake is van een opzegverbod wegens ziekte (de alcoholverslaving). Het had - volgens de rechter - op de weg van de werkgever gelegen om de werknemer, die meer dan 18 jaar in dienst is, te ondersteunen en hem hulp te bieden in plaats van het aan te zien, zoals kennelijk is gebeurd, en hem te sanctioneren. De werkgever wist van zijn privésituatie en had kunnen zien dat de werknemer de situatie niet in de hand had. Hoewel de werkgever terecht van oordeel was dat de werksituatie ervoor zorgde dat het door de werknemer getoonde gedrag in haar onderneming, waar met messen en gevaarlijke machines wordt gewerkt, niet viel te tolereren, had zij moeten ingrijpen en hem hulp moeten bieden en niet moeten aansturen op beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2018:4576

Bron: ornet.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl