NL EN
DONEER NU!

PvdA wil alleen nog productreclame voor alcohol

12 augustus 2016

PvdA wil alleen nog productreclame voor alcohol De PvdA pleit voor het invoeren van een code die alleen nog specifieke productreclame voor alcohol mogelijk maakt, zoals dat nu al in bijvoorbeeld Frankrijk het geval is. Dat zou dan ook het einde betekenen van het Holland Heineken House.

Volp noemt de maatschappelijke kosten van problematisch alcoholgebruik een belangrijke reden om de discussie hierover op te starten. "De overheid gaat niet over een leefstijl, maar draait wel op voor de kosten. En we zien bijvoorbeeld veel problemen als jongeren gaan drinken. Daarom moeten we hiermee verstandig omgaan."

Het plan kan op steun rekenen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Directeur Wim van Dalen ziet het als 'een logisch idee'. "De wetenschap zegt dat sportsponsoring leidt tot een grotere aantrekkingskracht van alcohol op jongeren. Er komt steeds meer kennis naar buiten over de schade die alcohol kan veroorzaken. Dat het bijvoorbeeld een kankerverwekkende stof is." Toch wil hij het niet verbieden. "Maar wat ons betreft mag er wel een einde komen aan de actieve promotie van alcohol."

Minister Schippers laat in een reactie weten niets in het plan te zien. Volgens haar moet als de sponsoring wegvalt dan de Nederlandse belastingbetaler opdraaien voor de financiering van sport.

Inmiddels heeft de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), een samenwerkingsverband van Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedistilleerde dranken, laten weten dat ze de kritiek op sportsponsoring door alcoholmerken "even merkwaardig als onterecht" vindt.

Bronnen: bnr.nl en stiva.nl.

Laatste nieuws