NL EN
DONEER NU!

Gemeente Breda in het ongelijk gesteld in zaak vergunning Sumo Oriental

25 november 2022

Vandaag heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant besloten dat Sumo Oriental per direct weer over een drankvergunning beschikt.

Oorspronkelijk was Sumo Oriental gelieerd aan een groot sushi-restaurant op de Grote Markt in Breda. In 2018 namen de huidige eigenaren het bedrijf helemaal over. Maar juist in die tijd raakte de sushi-keten in opspraak; de eigenaren zouden geld hebben verduisterd. Het leidde uiteindelijk tot een strafzaak, die de eigenaren van de keten verloren, en leidde tot sluiting van het pand aan de Grote Markt.

Ondertussen ging de gemeente Breda ervan uit dat de eigenaren van Sumo Oriental nog steeds zakelijke banden hadden met de eigenaren van de keten. Om die reden werd de vergunning van Sumo Oriental in maart 2021 uiteindelijk ingetrokken. De eigenaren van Sumo Oriental gingen in beroep.

De rechter kwam tot het oordeel dat de gemeente Breda niet heeft aangetoond dat er nog een zakelijk samenwerkingsverband is tussen de eigenaren van Sumo Oriental en de mensen achter de toenmalige landelijke keten. Ze hebben zich zelfs ‘actief ingespannen om de zakelijke relatie te ontvlechten’ en zijn daarin volgens de rechter geslaagd. De rechter zegt ook dat niet is aangetoond dat er ernstig gevaar is dat Sumo Oriental de drankvergunning zal gebruiken om strafbare feiten te plegen. Per direct mag het restaurant daarom nu weer alcohol schenken.

De gemeente Breda kan nog in beroep gaan bij de Raad van State tegen dit besluit. Het is niet bekend of dat zal gebeuren.

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws