NL EN
DONEER NU!

Uitslag Stelling Telegraaf: ’Ouders zijn verantwoordelijk, maar doe mixdrankjes in de ban’

10 maart 2016

Uitslag Stelling Telegraaf: ’Ouders zijn verantwoordelijk, maar doe mixdrankjes in de ban’  De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag van De Telegraaf maakt zich grote zorgen over de toename van alcoholontsporing bij jongeren. Bijna de helft stelt dat overheidscampagnes over alcohol en de gevaren ervan zinloos zijn en nauwelijks effect sorteren.

De Telegraaflezers stellen dat met name vaders, moeders en/of verzorgers hun verantwoordelijkheid moeten nemen ten opzichte van hun kinderen. Ook scholen moeten aandacht schenken aan dit ’kwalijke’ probleem. Verder zijn velen voorstander ervan om de ziekenhuiskosten te verhalen op de comazuipers en/of hun ouders.

Een verbod op alcoholverkoop in de supers wordt afgewezen door het merendeel. Dat zet volgens de meesten geen zoden aan de dijk, en bovendien, dat raakt ook de volwassenen die weinig tot matig drinken. Maar de meesten zijn wel voor het schrappen van de onder jongeren populaire energie-mixdrankjes uit het assortiment. Door deze mixdrankjes met alcohol zouden jongeren langer kunnen doordrinken doordat hun brein een boost krijgt van de cafeïne.

Ook wijzen velen op de kwalijke invloed van tv-programma’s waarin drank als sociaal smeermiddel fungeert. „Van sommige tv-programma’s gaan mijn haren overeind staan. Kinderen denken dat dit normaal gedrag is!”
De leeftijd voor het kopen van alcohol hoeft niet veranderd te worden, nadat deze nog niet zo lang geleden is verhoogd van 16 naar 18 jaar. Maar de meesten menen dat de gemeenten wel strenger moeten toezien op overtredingen in de horeca. En slijterijen moeten hun vergunning inleveren als uitkomt dat zij drank verkopen aan minderjarigen.

Bron: telegraaf.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl