NL EN
DONEER NU!

Boete voor niet-aanwezig zijn van leidinggevende die even kroketje ging trekken

2 juli 2021

Boete voor niet-aanwezig zijn van leidinggevende die even kroketje ging trekken Op 14 december 2019 werd een horeca-inrichting in Enschede door 2 toezichthouders van de gemeente, vergezeld door de politie, bezocht voor een controle in het kader van de Drank- en Horecawet. Zij stelden vast dat er geen leidinggevende was. De ondernemer kreeg een boete, waartegen hij bezwaar aantekende. Tegen de afwijzing daarvan ging hij in beroep.

De ondernemer vertelde de rechter dat hij bij de automatiek een kroketje trok en slechts 30 stappen van zijn zaak was verwijderd (ongeveer 20 seconden en 20 meter). De zaak was niet langdurig onbemand omdat zijn collega even later zou komen.

De rechter vindt het niet relevant dat de ondernemer zich op korte afstand buiten zijn zaak bevond. Ook niet dat het onder omstandigheden noodzakelijk kan zijn voor een leidinggevende om zich buiten de horeca-inrichting te begeven. Van een horecaondernemer mag worden verwacht dat hij de verplichte aanwezigheid van een leidinggevende goed organiseert. Voor de ondernemer was er in dit geval geen dringende noodzaak om de zaak te verlaten, al helemaal niet nu hij zijn collega-leidinggevende kort daarna in de zaak verwachtte.

Dat de ondernemer meteen een boete heeft gekregen zonder voorafgaande waarschuwing is in overeenstemming met de beleidsregels van de gemeente Enschede. Van bijzondere omstandigheden om van de beleidsregels af te wijken is niet gebleken. Verder is de hoogte van de boete in overeenstemming met het Boetebesluit. Naar het oordeel van de rechtbank is de boete van € 1020,- evenredig en deze houdt dan ook stand.

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws