NL EN
DONEER NU!

Wijziging Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten gepubliceerd

28 november 2018

Het begin deze maand bereikte akkoord over herziening van de EU Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten (Audiovisual Media Services Directive, AVMSD) is op 28 november 2018 gepubliceerd. Dat houdt in de lidstaten tot 19 september 2020 de tijd hebben om de wijzigingen in hun eigen nationale regelgeving te implementeren.

De nieuwe regels bieden omroepen meer flexibiliteit wat betreft de momenten waarop reclame mag worden uitgezonden. Het huidige reclamemaximum per uur van 20% vervalt. Voortaan is het reclamemaximum 20% van de zendtijd tussen 6:00 uur en 18:00 en 20% van de zendtijd tussen 18:00 uur en 0:00 uur.

Het Country of Origin-principe blijft gehandhaafd. Dit houdt in dat zenders moeten voldoen aan de regels van het land van waaruit zij uitzenden en niet het land waarin zij bekeken worden. In Nederland is dat vooral voor RTL belangrijk.

De wijziging zal voornamelijk gaan zorgen voor veel veranderingen voor het online media-aanbod. Onder de oude Richtlijn waren online platforms geen audiovisuele mediadiensten. Nu wel. Dat betekent dat de Richtlijn ook gaat gelden voor videoplatforms, zoals YouTube en delen van Facebook. Online reclame wordt ook meer gebonden aan regels. Zo wordt bijvoorbeeld sluikreclame online verboden. Lidstaten worden verder verplicht ervoor te zorgen dat audiovisuele commerciële communicatie, ook middels videoplatforms, minderjarigen geen lichamelijke, geestelijke of morele schade berokkent.

Productplaatsing wordt in het algemeen toegestaan, maar uitgezonderd blijven kinderprogramma’s, consumentenprogramma’s, nieuws en actualiteitenprogramma’s.

Meer specifiek wat betreft alcoholreclame zijn de volgende wijzigingen van belang:
- voor audiovisuele mediadiensten op aanvraag gaan de inhoudelijke alcoholreclameregels van artikel 22 gelden,
- de Richtlijn roept lidstaten op te komen tot coregulering of zelfregulering die de blootstelling van minderjarigen aan alcoholreclame moet verminderen.

richtlijn-2018-1808-tot-wijziging-richtlijn-audiovisuele-mediadiensten_1.pdfrichtlijn-2018-1808-tot-wijziging-richtlijn-audiovisuele-mediadiensten_1.pdf (549 kB)

Laatste nieuws