NL EN
DONEER NU!

UK Supreme Court stemt in met basisprijs alcohol in Schotland

15 november 2017

Het UK Supreme Court heeft vandaag unaniem ingestemd met de Schotse wet die een basis- of minimumprijs voor alcohol introduceert. De 7 rechters bepaalden dat de maatregel proportioneel is. Alcoholverstrekkers in Schotland worden hierdoor verplicht om hun alcoholhoudende dranken te verkopen voor minimaal een halve pond (€ 0,56) per eenheid van 8 gram alcohol*. Schotland is het eerste land/regio in de EU met dergelijke wetgeving. Ierland en Wales zijn het ook van plan. In Nederland werd er in het eind 2015 verschenen Alcoholmanifest (dat gesteund wordt door talloze landelijke en regionale gezondheidsorganisaties) eveneens voor gepleit.

Het Schotse parlement stemde al in 2012 in met de maatregel. Maar de Schotse Whisky Association (SWA), Spirits Europe en het Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) zijn naar de rechter gestapt in een poging de wet van tafel te krijgen. De claim van deze organisaties dat minimumprijzen in strijd zijn met het Europese recht werd in eerste instantie afgewezen door rechter Lord Doherty van het Court of First Instance in Edinburgh.

Maar de rechters van het Appeal Court verwezen de zaak echter door naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dit Europese Hof bepaalde dat de plannen van Schotland niet principieel in strijd zijn met het Europese recht. Maar ook dat het EU-recht alleen de introductie van een minimum alcoholprijs toestaat als voor de nationale rechter aangetoond kan worden dat het - vergeleken met accijnsverhoging - een effectievere volksgezondheidsmaatregel is.

De zaak ging toen weer terug naar Schotland. In oktober bepaalde het Court of Session in Edinburgh dat de Schotse regering een minimumprijs voor alcohol mag introduceren. De SWA, Spirits Europe en het CEEV zijn daartegen weer in hoger beroep gegaan. De zaak ging daarom vervolgens naar het UK Supreme Court in Londen. Die heeft nu een beslissende uitspraak gedaan.

*glas pils van 200 cc, óf klein glas wijn van 80 cc, óf glaasje jenever van 28 cc. Bedrag kan overigens na nieuwe consultatie nog aangepast worden.

Bron: supremecourt.uk.

UK Supreme Court stemt in met basisprijs alcohol in Schotland

Laatste nieuws