NL EN
DONEER NU!

Volgens (ex-)alcoholverslaafde Hans denken we te makkelijk over drank

9 augustus 2022

EénVandaag besteedde vandaag aandacht aan de problemen die ex-alcoholverslaafden ondervinden. Zoals de alcoholstraat in de supermarkt, met flessen wijn en andere alcoholhoudende dranken in de aanbieding. Hans, een alcoholverslaafde die begin dit jaar stopte met drinken, ziet dit als "het gevaarlijke pad".

Hans is niet de enige die zich zorgen maakt om de vele verleidingen om (weer) te gaan drinken. Ook het Trimbos-instituut waarschuwt dat alcohol te makkelijk verkrijgbaar is. "Het is een samenlevingsprobleem", benadrukt Ninette van Hasselt van het kennisinstituut. "Het gaat erom hoe wij met alcohol omgaan."

In het Coalitieakkoord van Rutte IV is het plan opgenomen om wijnproeverijen in supermarkten toe te staan, net als de mogelijkheid voor kappers en modezaken om alcohol te schenken. Het Trimbos-instituut vreest dit zogenaamde blurring-voorstel. "Voor mensen met verslavingsproblematiek zullen er hierdoor nóg veel meer prikkels komen", zegt Van Hasselt. Zij is kritisch over de rol van de alcoholproducenten die mogen meepraten aan de Alcoholtafel over het terugdringen van alcoholgebruik, maar ondertussen bij de coalitiepartijen in de Tweede Kamer lobbyen om blurring mogelijk te maken.

Ook Hans ziet de plannen van het kabinet absoluut niet zitten. "Dat moet je niet doen bij mensen zoals ik." Het alcoholbeleid in het algemeen kan hij sowieso maar weinig waarderen. "Tabak is onbetaalbaar gemaakt, maar alcohol niet. Dat is niet logisch." Volgens Hans denken we te makkelijk over drank.

Bron: eenvandaag.avrotros.nl.

Link naar uitzending.

Volgens (ex-)alcoholverslaafde Hans denken we te makkelijk over drank

Laatste nieuws