NL EN
DONEER NU!

Gelderse wijnboeren vinden accijnsverhoging een ‘waardeloos idee'

16 oktober 2023

Een mogelijke accijnsverhoging op alcoholhoudende dranken van ruim 16 procent betekent slecht nieuws voor binnenlandse wijn. Wijnboeren zijn dan ook niet te spreken over de verhoging.

Concurreren met buitenlandse wijnen is al lastig: Nederlandse wijn is duurder door het maken van de drank op kleine schaal en dan komt daar ook nog een accijnsverhoging bovenop. Wijnboer Youp Cretier van Domein Hof te Dieren is op zijn zachtst gezegd niet blij met de verhoging.

Volgens de wijnboer wordt het zo alleen nog maar aantrekkelijker gemaakt om naar het buitenland te gaan voor je inkopen. Hij gelooft daarnaast ook niet dat deze maatregelen van de overheid zullen bijdragen aan het ontmoedigen van drank.

Diederik Beker, wijnboer en medeoprichter en voorzitter van de vereniging BOB Rivierenland waar in totaal zes wijndomeinen bij zijn aangesloten, heeft ook geen goed woord over voor de nieuwe plannen van het kabinet. "Het is een en waardeloos idee.” Uiteindelijk is de consument volgens Beker de grote verliezer. "Die is inderdaad de sjaak. Het ligt voor de hand dat de prijzen van de accijnsverhoging doorberekend zullen worden door de producenten aan de klant. De consument gaat het uiteindelijk weer merken in de portemonnee."

Bron: gld.nl.

Laatste nieuws