NL EN
DONEER NU!

Franse steun voor wijnboeren helpt vooral grote bedrijven met goedkope wijnen

10 augustus 2020

Frankrijk trekt vele miljoenen uit om zijn wijnbouwsector te steunen, maar kleinere bedrijven zijn daar nauwelijks mee geholpen.

Donderdag kondigde de Franse premier Jean Castex aan dat Franse wijnbedrijven kunnen rekenen op nog eens 80 miljoen euro aan steun. Dat komt bovenop de 170 miljoen euro die al eerder was toegezegd. De steunmaatregelen, zowel de oude als de nieuwe, zijn vooral bedoeld om wijn op te kopen die ligt opgeslagen in de wijnkelders. De Franse staat betaalt, afhankelijk van de kwaliteit van de wijn, 58 of 78 euro voor honderd liter wijn. Hier wordt vervolgens 'industriële alcohol' van gemaakt, bijvoorbeeld desinfecterende handgel.

De sector kan de opkoopregeling goed gebruiken. Naar schatting leden Franse wijnmakers samen een omzetverlies van 1,5 miljard euro door de coronacrisis. De belangrijke export – goed voor 30 tot 40% van de omzet - stortte grotendeels in en in Frankrijk zelf was de horeca gesloten en gingen festivals niet door.

Kleine boeren die kwaliteitswijnen maken peinzen er niet over om handgel te laten maken van hun wijn. Ze kunnen met de geboden prijs niet uit de voeten. Bovendien moet je een hele administratieve weg bewandelen voor je steunt krijgt. Grote corporaties, die goedkope wijnen maken voor de export, kunnen wel een aparte medewerker aannemen voor de administratie.

Volgens sommige wijnmakers is het geen toeval dat de Franse overheid zich met zijn maatregelen richt op goedkopere wijn. Waar Franse wijnbedrijven zich vroeger onderscheidden door vooral veel wijn te exporteren, proberen ze zich nu steeds meer te onderscheiden op kwaliteit. Ook de regering ziet dat in. Een hoge kwaliteit is – volgens de minister - de enige manier waarop de Franse wijnsector wereldwijd succesvol kan blijven.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws