NL EN
DONEER NU!

“Als het aan de politiek ligt, zuipen we lekker door”

21 maart 2022

Vandaag publiceerde Follow the Money het eerste van drie artikelen over alcohol. Het eerste artikel gaat over het het Nederlandse alcoholpreventiebeleid, of liever over de manier waarop de alcoholsector effectief beleid tegenwerkt en de politiek juist de beschikbaarheid van alcohol verder wil vergroten. Journalist Petra Wijnsema is nagegaan hoe het spel gespeeld werd aan de Alcoholtafel van het Preventieakkoord.

Wijnsema gaat met name in op de manier waarop de indexatie van de accijns en het verbod op blurring uit het Preventieakkoord verdwenen (en blurring later juist weer opgenomen is in het Coalitieakkoord 2021-2025).

In de conceptversie van het Nationaal Preventieakkoord is sprake van indexatie van de accijns op alcohol. In de definitieve tekst komt het woord accijns niet meer voor. De alcoholsector is zwaar tegenstander van accijnsverhoging. De alcoholsector probeert beleidsmakers klem te zetten en dreigt zich niet aan het Preventieakkoord ‘gebonden te voelen’ indien er extra maatregelen, zoals accijnsverhoging, worden genomen buiten het akkoord om. Aan het einde van de onderhandelingen kwam de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (het samenwerkingsverband van de alcoholbranche) zelfs met een dreigement: als er tijdens de looptijd van het Preventieakkoord tot 2040 een accijnsverhoging komt, vervalt daarmee automatisch de steun van de alcoholsector aan het Preventieakkoord. Beleidsmakers zaten daarmee klem tussen een Preventieakkoord met weinig effectieve maatregelen en de mogelijkheid om via wetgeving alsnog in te grijpen.

Over blurring, ofwel het toestaan van mengformules, zoals horeca-activiteiten in winkels en door dienstverleners, is aan de Alcoholtafel veelvuldig gesproken. De tegenstellingen waren groot, maar uiteindelijk spraken alle deelnemers zich uit voor een verbod op blurring met alcohol, weliswaar in een voetnoot. Die voetnoot verdween echter twee dagen voor de ondertekening uit het Preventieakkoord, onder druk van de regeringspartijen. Recent hebben diezelfde regeringspartijen in het Coalitieakkoord 2021-2025 aangegeven blurring in winkelgebieden toe te willen staan en daarmee de alcoholkraan juist verder te willen gaan opendraaien, wat indruist tegen de afspraken uit het Preventieakkoord.

Staatssecretaris Van Ooijen is nu aan zet. Om de doelen van het Preventieakkoord te halen moet er iets gebeuren.

Bron: ftm.nl.

Laatste nieuws