NL EN
DONEER NU!

Oproep aan KNAW: beëindig samenwerking met Heineken voorgoed

12 september 2023

Op de website van EUCAM wordt de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) opgeroepen om de samenwerking met Heineken voorgoed te beëindigen.

Afgelopen juli werd bekend dat de KNAW stopt met het begeleiden van het nominatie- en selectieproces van de Heinekenprijzen 2024. Een korte mededeling van de KNAW motiveerde dit opmerkelijke en ‘pijnlijk’ genomen besluit met een verwijzing naar de destijds lopende bedrijfsvoering van Heineken in de Russische Federatie. Inmiddels heeft Heineken bekend gemaakt dat het bedrijf zijn activa in Rusland met verlies heeft verkocht aan een Russisch bedrijf.

Sandra van Ginneken en Wim van Dalen vragen zich in hun oproep aan de KNAW af wat het definitieve vertrek van Heineken uit Rusland betekent voor de opgeschorte samenwerking tussen Heineken en de KNAW.

Er zijn talloze argumenten tegen voortzetting van de samenwerking met Heineken.
- Door samen te werken biedt de KNAW de (merk)naam Heineken een positieve associatie, terwijl het toch gaat om een product met schadelijke gezondheidseffecten.
- Zowel de productie als de consumptie van alcoholhoudende dranken hebben een negatieve impact op de meeste Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.
- Heineken is geen vriend van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek gebleken, zodra de resultaten de commerciële bedrijfsbelangen schaden.
- De onethische handelspraktijken van Heineken, bijvoorbeeld in Afrika.

De KNAW moet, aldus Van Ginneken en Van Dalen, nu kleur bekennen. Er zijn overtuigende argumenten waardoor de KNAW tot de conclusie zou moeten komen dat zij de samenwerking met Heineken voorgoed moet beëindigen. Heineken is de partij die daadwerkelijk profiteert van samenwerking, omdat de naam Heineken gekoppeld wordt aan het positieve imago en de status van de KNAW. Het is niet mogelijk om vol te houden dat het omgekeerde ook waar is.

Bron: eucam.info.

Laatste nieuws