NL EN
DONEER NU!

Lastig afkicken in coronatijd

2 mei 2020

Afkicken van verslavende middelen is een moeilijk proces. Laat staan hoe dat is in deze coronatijd waarbij je veel thuis zit en bijvoorbeeld verveling opspeelt. GGZ-deskundigen maken zich hierover grote zorgen.

Ze zien niet alleen meer terugval bij mensen die al in het afkickproces zitten, ook zijn er veel minder aanmeldingen van drugs- en alcoholgebruikers die graag 'clean' willen worden.

"We merken dat de meeste verslaafden in onze omgeving veel minder de telefoon oppakken en om hulp vragen. Onze telefoon staat normaal gesproken roodgloeiend en nu rinkelt hij amper", vertelt Daphne Kanner, gezondheidszorgpsycholoog bij GGZ-instelling Ready for Change in Rotterdam.

Ook de groep die nu al in het proces zit van afkicken, heeft het zwaar. "We zien meer terugval en oplopende psychische problemen." Dit heeft vooral te maken met de veranderde situatie, zegt Kanner. "Ze zijn meer alleen, er zijn meer spanningen, misschien staat er nog wel een fles wijn of bier in de koelkast. En de stok achter de deur van de controles die wij hier uitvoeren, om te zien of er middelen gebruikt zijn, is nu ook even weg."

Bron: rijnmond.nl.

Laatste nieuws