NL EN
DONEER NU!

Van Ooijen heeft groslijst met alcoholbeleidsmaatregelen opgesteld

29 juni 2023

Van Ooijen heeft groslijst met alcoholbeleidsmaatregelen opgesteld Staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft eerder aangegeven deze zomer de Tweede Kamer een alcoholbeleidsbrief te sturen. Volgens De Telegraaf loopt Van Ooijen nu rond met een lange groslijst met - naar verluidt - zo'n 35 mogelijke alcoholbeleidsmaatregelen.

Op deze lijst, die door De Telegraaf 'Maartens betuttelingslijst' wordt genoemd, zouden de volgende maatregelen staan:
- Drooglegging van sportkantines.
- Geen verkoop van wijn en speciaalbiertjes in de supermarkt (alleen dranken met een alcoholgehalte onder de 6%).
- Geen alcoholmarketing meer in de sport (inclusief 0.0 bier).
- Forse accijnsverhoging (tot wel 50%).
- Een minimumprijs per eenheid alcohol van zo’n 45 tot 55 cent.
- Een verbod om alcohol te schenken tussen 10 uur 's avonds en 7 uur 's ochtens of 4 uur ’s nachts en 8 uur ’s ochtends.
- Een verbod op de verkoop van alcohol op afstand.
- Etiketten op drankflessen met niet alleen de ingrediënten, maar ook gezondheidswaarschuwingen en maxima van te nuttigen glazen.

Van Ooijen zou volgens de krant met deze lijst "de boer zijn opgegaan in de Tweede Kamer". Volgens de website voetbalzone.nl heeft de staatssecretaris de coalitiepartijen in de Tweede Kamer gevraagd om in de zomer na te denken over zijn voorstellen. Een zegsman van Van Ooijen meldt ook dat er "nog geen knopen zijn doorgehakt", maar dat "hopelijk na de zomer" een pakket aan maatregelen wordt gepresenteerd. "Om de breed gesteunde doelen van het Preventieakkoord met betrekking tot problematisch alcoholgebruik te halen, moet er meer gebeuren", zegt de woordvoerder.

Volgens de Telegraaf keren VVD, D66 en CDA zich tegen de plannen van de CU-bewindspersoon. D66 staat wel open voor het verbannen van wijn en speciaalbier uit de supermarktschappen. Kamerlid Jeanet van der Laan benadrukt daar nog geen definitief besluit over genomen te hebben, maar het stuit bij haar op minder bezwaren dan het dichtdraaien van de biertap op sportclubs. Wat PVV-leider Geert Wilders betreft worden álle drankplannen van Van Ooijen door de gootsteen gespoeld. "Totaal bezopen", zegt hij erover.

Bronnen: telegraaf.nl, voetbalzone.nl en telegraaf.nl.

Laatste nieuws