NL EN
DONEER NU!

12-jarige kan makkelijk alcohol kopen

9 september 2022

Recent bleek uit een onderzoek van Pointer dat 20% van de filmpjes die een 13-jarige op TikTok onder ogen krijgt, alcohol laat zien. Maar kan een 12-jarige ook alcohol bestellen? Pointer zocht het uit.

Milou (12) wordt gevraagd om alcohol te bestellen via flitsbezorgers Gorillas en Flink. Alles wordt vastgelegd met een camera. En wat blijkt: het lijkt inderdaad een makkie voor een twaalfjarige om aan alcohol te komen. Binnen 1 uur heeft Milou 2 tassen vol drank.

En Milou is niet de enige bij wie het zo gaat: onderzoeksbureau Ecorys zette in opdracht van VWS een enquête uit om meer zicht te krijgen op de alcoholverkoop op afstand. In hun rapport is te lezen dat slechts 15% van de jongvolwassenen bij levering of ophalen gecontroleerd is op de leeftijd. Maar: dit mag dus niet. Volgens artikel 20 van de Alcoholwet is het namelijk verboden om alcohol te verkopen aan iemand jonger dan 18 jaar.

Pointer vraagt de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), om een reactie. Woordvoerder Judith van Kessel laat weten dat er twee checks zijn. Bedrijven die alcohol op afstand aanbieden zijn verplicht om ervoor te zorgen dat tijdens het kopen naar de leeftijd wordt gevraagd. Dat is nu nog makkelijk te omzeilen. Degene die bestelt hoeft alleen aan te geven dat hij/zij 18+ is. Daarnaast moet er bij aflevering aan de hand van een geldig legitimatiebewijs worden gecheckt of dat klopt. Of degene die aflevert zo'n ID-check doet is echter door de NVWA slecht te controleren.

Flink reageert alleen per mail op het experiment met Milou: "We vinden het vervelend dat er kennelijk bij de bezorging geen controle heeft plaatsgevonden toen jullie een 12-jarige alcohol hebben laten bestellen. Het is niet in lijn met ons beleid en de normale praktijk dat er geen controle heeft plaatsgevonden. We zullen hier opnieuw aandacht voor vragen bij de collega’s."

In het Nationaal Preventieakkoord is als doelstelling opgenomen dat er uiteindelijk ónder de 18 jaar geen alcohol meer wordt gedronken. De verantwoordelijk staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen, laat weten in het najaar te komen met een nieuw pakket om alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen. "Dat zal inderdaad stevig moeten zijn om de doelen die we hebben te kunnen halen."

Bron: kro-ncrv.nl.

12-jarige kan makkelijk alcohol kopen

Laatste nieuws