NL EN
DONEER NU!

Von der Leyen draait stilletjes veel preventieplannen de nek om

22 februari 2024

Von der Leyen draait stilletjes veel preventieplannen de nek om De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, draait met het oog op de verkiezingen, stilletjes een aantal preventieplannen de nek om. Een van de voorstellen waarin het mes is gezet betreft het plan om de verplichte alcoholetikettering uit te breiden.

Ursula von der Leyen maakte maandag bekend dat zij zich kandidaat stelt voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. Of je het nu ruggengraatloze verkiezingscampagnes of volmaakt pragmatisme noemt, het is duidelijk dat de doorgaans ijzersterke voorzitter van de Commissie de bijl in haar eigen agenda zet en impopulaire dossiers schrapt die bij de Europese verkiezingen van juni waarschijnlijk stemmen zullen kosten.

Het gaat om voorstellen rond landbouw, pesticiden, klimaat, voedsel, alcohol en tabak, allemaal onderwerpen waar regeringen voorzichtig mee moeten omgaan, om niet beticht te worden van bemoeizucht of betutteling.

Zo sneuvelden belangrijke onderdelen van het Beating Cancer Plan van de Commissie, een initiatief dat met veel tamtam door Von der Leyen zelf is gelanceerd.

Het was de bedoeling dat de Commissie vorige maand een voorstel zou publiceren over rookvrije omgevingen. Het is er nooit gekomen. Commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides heeft de vertraging gerechtvaardigd door te zeggen dat de Commissie nog steeds bewijsmateriaal aan het verzamelen is ter ondersteuning van de richtlijnen. Een ander voorstel om de accijns op tabak en vapen te harmoniseren – en in veel gevallen te verhogen – dat eind 2022 had moeten worden gepubliceerd, is eveneens spoorloos.

Ook de alcohol-plannen zijn verdwenen, tenminste wat het volksgezondheidsbeleid betreft. De Commissie had toegezegd eind 2023 met een voorstel te komen voor verplichte vermelding van de ingrediënten en voedingswaarde (alsmede gezondheidswaarschuwingen) op de etiketten van alcoholhoudende dranken. Deze initiatieven worden nu door de Commissie als niet populair beschouwd bij mensen die geneigd zijn op extreemrechts te gaan stemmen. Paradoxaal genoeg zijn dat vaak de mensen wier gezondheid het meest zou profiteren van een stevig beleid gericht op alcohol en tabak.

Bron: politico.eu.

Laatste nieuws