NL EN
DONEER NU!

WHO: alcoholbeleid wil in Europa niet vlotten

29 juli 2024

WHO: alcoholbeleid wil in Europa niet vlotten In Europa wordt weinig of geen vooruitgang geboekt bij het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade als gevolg daarvan. Die conclusie trekt WHO Europa op basis van het 'Global Status Report on Alcohol and Health and Treatment of Substance Use Disorders', waarin alle alcoholcijfers over 2019 zijn opgenomen.

De Europese regio van de WHO, die 53 landen in Europa omvat, is nog altijd de regio met gemiddeld de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

Volgens de laatste - wereldwijd vergelijkbare - gegevens consumeerden mannen in de Europese regio per jaar bijna vier keer meer alcohol (14,9 liter) dan vrouwen (4,0 liter). Er waren in 2019 meer dan 470 miljoen drinkers (mensen die in de afgelopen twaalf maanden alcohol hebben gedronken) in de Europese regio van de WHO, wat betekent dat gemiddeld bijna 2 op de 3 mensen alcohol consumeerden. Naar schatting heeft één op de tien volwassenen (11%) in de regio een alcoholstoornis en is bijna één op de twintig alcoholafhankelijk (5,9%).

Ondanks deze alarmerende cijfers hebben slechts 12 van de 53 landen in de regio tussen 2010 en 2019 vooruitgang geboekt in de richting van een vermindering van de alcoholconsumptie met 10%, in overeenstemming met de doelstellingen van het 'NCD Global Monitoring Framework' en het 'European Framework for Action on Alcohol 2022–2025'.

Dr. Gauden Galea van de WHO benadrukt de noodzaak van onmiddellijke actie: "We hebben de instrumenten en de kennis om de alcoholconsumptie en de daarmee samenhangende schade terug te dringen. Wat we nu nodig hebben is de politieke wil om dit op feiten gebaseerde beleid te implementeren."

De WHO dringt er bij alle landen op aan hun inspanningen te intensiveren om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te halen en de commerciële invloeden die tot een hoge alcoholconsumptie leiden, te beperken. Door de 'Best Buys' en andere effectieve strategieën op bevolkingsniveau te implementeren, kunnen landen de last van alcoholgerelateerde ziekten, sterfgevallen, handicaps en verwondingen aanzienlijk verminderen.

Bron: who.int.

global-status-report-alcohol-and-health-and-treatment-of-substance-use-disorders_1.pdfglobal-status-report-alcohol-and-health-and-treatment-of-substance-use-disorders_1.pdf (6,52 MB)

Laatste nieuws