NL EN
DONEER NU!

Portmarkt onder de loep na kritisch onderzoek

18 januari 2022

De tv-uitzending van Meldpunt over mogelijk gesjoemel met de leeftijd van port, afgelopen vrijdag bij omroep Max, heeft het nodige stof doen opwaaien. Sommige winkels hebben bepaalde ports al uit de schappen gehaald, andere wachten verder onderzoek af.

Uit het onderzoek van Meldpunt bleek dat de leeftijd van port wijnen vaak niet klopt. Meldpunt liet wetenschappelijke research doen naar de werkelijke leeftijd van 10 en 20 jaar oude Tawny ports. In meer dan de helft van de gevallen blijkt er te jonge port in de flessen te zitten.

Voor die ports heeft de consument dus veel teveel betaald. De Royal Oporto kost in de winkel € 23,95. Maar voor de jeugdige port die er werkelijk in zit, betaal je normaal gesproken niet meer dan € 5 per fles.

De Groningse hoogleraar Harro Meijer van het CIO, zegt daarover: “Het deugt helemaal niet wat er op het etiket staat, het is totale misleiding. Ze zullen andere trucs moeten uithalen om het te laten smaken als een 10 jaar op vat gelegen port.”

Volgens Meldpunt zijn het vooral de huismerken en B-merken die sjoemelen met de leeftijd. De bekende A-merken zijn niet verdacht

Bronnen: maxmeldpunt.nl en slijtersvakblad.nl.

Laatste nieuws