NL EN
DONEER NU!

STAP dient klacht in over sluikreclame in NOS Journaal

23 januari 2021

STAP dient klacht in over sluikreclame in NOS Journaal Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP heeft afgelopen week bij het Commissariaat voor de Media een klacht ingediend over sluikreclame in een uitzending van het NOS Journaal, waarin aandacht werd geschonken aan het online concert Vrienden van Amstel LIVE 2021.

Het betwiste item bevat twee gesprekjes tussen Henrik-Willem Hofs en de Amstel LIVE fan/marketeer Alex B. Tijdens beide gesprekjes wordt een van de speciale flesjes Amstelbier uitgebreid in beeld getoond. Bovendien roept B. “Proost, laten we er een mooi feestje van maken”. Het bezwaar van STAP betreft specifiek die gesprekjes. Tonen van het betreffende flesje Amstelbier tijdens die gesprekjes (beide keren zonder kroonkurk) in combinatie met het proostgebaar en de woorden “Proost, laten we er een mooi feestje van maken”, is op te vatten als een aanprijzing van Amstelbier en een aanmoediging te gaan drinken, dus van sluikreclame.

Volgens STAP had de NOS een item over de Vrienden van Amstel LIVE 2021 kunnen maken zonder dat het speciale flesje Amstelbier tot tweemaal toe prominent in beeld was gekomen en zonder de betreffende woorden en het proostgebaar. Nu is er volgens STAP sprake van overtreding van de Mediawet 2008, die sluikreclame op publieke zenders (artikel 2.88b) verbiedt. STAP vraagt derhalve om handhaving door het Commissariaat.

Hele Journaal hier te zien.

Laatste nieuws