NL EN
DONEER NU!

'Onmogelijk om je kind te laten stoppen met drinken'

24 november 2017

'Onmogelijk om je kind te laten stoppen met drinken' De NOS sprak met ouders en scholieren in het Gooi, naar aanleiding van het nieuws dat een grote groep scholen in een manifest samen aan de bel trekken over het drankgebruik van jongeren.

Een 16-jarige scholier denkt dat het effect van het manifest niet groot zal. Een andere leerling van de bovenbouw drinkt zelf geen druppel, maar ziet om haar heen van alles gebeuren. "Laatst was er een meisje van 13 dat in coma terechtkwam. En je hoort vaker dat het helemaal misgaat."

Volgens een groepje scholieren zijn 13- en 14-jarigen de grootste doelgroep van de zogenoemde wodkakoerier die met een scooter door de regio rijdt en flessen wodka verkoopt aan jongeren. "Oudere jongeren gaan eerder stappen en komen dan met een nep-ID binnen", zegt een van de tieners.

Volgens de scholieren is de invloed van de ouders enorm belangrijk. "Die ouders dronken vroeger ook al jong en hebben zoiets van: het is prima dat mijn kinderen ook drinken. Alleen weten ze niet in welke mate het gebeurt."
De leeftijdsverhoging naar 18 jaar maakt het volgens Charlotte, moeder van een leerling, soms juist interessanter voor kinderen. "Het heeft juist aantrekkingskracht om het dan stiekem te gaan doen." Een andere moeder, die kinderen heeft op het Roland Holst College, ook in Hilversum, weet niet goed hoe ze moet optreden. "Ik zou willen dat mijn oudste niet drinkt en dat de regel van 'geen 18, geen druppel' wordt gehandhaafd. Maar het gebeurt toch, dus je moet maar een beetje meebewegen."

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws