NL EN
DONEER NU!

Weerstand tegen verbod op drinken tijdens bardiensten

14 september 2023

De meeste maatregelen in de nieuwe Regeling Verantwoord Alcoholgebruik van de Hogeschool Utrecht (HU) kunnen rekenen op brede steun. Maar één regel stuit op verzet bij bijvoorbeeld de studentencafés van de hogeschool: het verbod op het nuttigen van alcohol door vrijwilligers tijdens bardiensten.

Charlou de Groot, raadslid van de studentenfractie Vlijmscherp van de HSR, denkt dat de studentencafés binnen een half jaar dicht kunnen vanwege een gebrek aan vrijwilligers. Zij is tot deze week tevens vicevoorzitter van de OSHU, de koepel van studieverenigingen van de hogeschool.

De Regeling Verantwoord Alcoholgebruik komt boven op de algemene huisregels van de HU. Daarin staat dat er voor 16:00 uur geen alcohol mag worden geschonken en dat consumpties niet meer dan 15% alcohol mogen bevatten. Daarnaast mag er alleen gedronken worden binnen de muren van de studentencafés of tijdens evenementen van de HU. Voor medewerkers is drank op hun werkplek taboe.

De meeste bepalingen in de nieuwe regeling raken de studentencafés niet of nauwelijks. Zo is een alcoholvrij biertje nu al goedkoper dan een gewoon biertje en is de ‘stapelkorting’ op kannen bier enkele jaren geleden afgeschaft. Happy hour bestond ook al niet. Alleen het verbod voor barmedewerkers om tijdens het werk alcohol te drinken, wekt verbazing. "De barmensen mogen nu tijdens het werk een biertje drinken als compensatie van de uren achter de bar", zegt Joris Liesveld van het Proeflokaal. "En we zijn het er grondig mee oneens", stelt Hugo de Vries, ook van het Proeflokaal. Deze maatregel is niet eerder met hun besproken, zeggen zij.

Mogelijk dat ze bij een verbod moeilijker aan vrijwilligers komen. "De kans is groot dat het werk minder aantrekkelijk wordt", meent De Vries.

De maatregel dat vrijwilligers geen alcoholhoudende dranken mogen nuttigen tijdens de bardienst is een nieuw element. Dat is inderdaad niet eerder met de besturen van de studentencafés en de OSHU besproken, bevestigt projectleider Lisa Sanders. "Ik snap dat het gevoelig ligt", vertelt zij. "Maar we willen dat het personeel achter de bar goed de klanten kan bedienen. En dat ze kunnen optreden wanneer dat nodig is."

Bron: hu.nl.

Laatste nieuws