NL EN
DONEER NU!

Als Nederlandse leerlingen drinken, drinken ze veel

12 november 2020

Het percentage Nederlandse leerlingen van 15 en 16 jaar dat drinkt is tussen 2015 en 2019 stabiel gebleven. Maar áls ze drinken, drinken ze veel. Dat blijkt uit het ESPAD-rapport 2019 dat vandaag verscheen.

Sinds 1999 participeert Nederland in ESPAD, een internationale studie naar middelengebruik bij scholieren in het regulier onderwijs in de leeftijd van 15 en 16 jaar. In de 2019-editie van dit onderzoek zijn de gegevens verwerkt over het middelengebruik van bijna 100.000 leerlingen uit 35 landen. De Nederlandse cijfers komen van het Peilstationsonderzoek (rapport Jeugd en Riskant Gedrag).

Uit het onderzoek blijkt dat éénderde van de Europese leerlingen alcohol heeft geprobeerd op 13 jarige leeftijd of eerder. In Nederland was dat slechts 23%. Ook wat betreft dronken zijn geweest op 13-jarige leeftijd of eerder, scoren Nederlandse jongeren vergeleken met Europese leeftijdgenoten goed: van de Europese leerlingen was 6,7% op die jeugdige leeftijd al wel eens dronken, van de Nederlandse leerlingen was dat 3,3%.

Nederlandse leerlingen staan redelijk hoog, namelijk op de dertiende plaats, als het gaat om hoe vaak ze de afgelopen maand alcohol hebben gedronken. Dat is gemiddeld 6,5 keer. Duitsland spant de kroon, Zweedse leerlingen drinken het minst vaak.

Maar als Nederlandse leerlingen gevraagd wordt hoevéél ze dan drinken, klimmen ze naar plek drie op de 'ranglijst'. De 6,6 cl pure alcohol die Nederlandse jongeren tijdens hun laatste avond consumeerden (ruim 5 Nederlandse standaardglazen*) wordt alleen door Deense en Noorse jongeren overtroffen. Deense leerlingen drinken bovendien vaker per maand, Noorse leerlingen juist beduidend minder.

Bron: rtlnieuws.nl.

*Eén Nederlands standaardglas = 25 cl pils of 10 cl wijn of 3,5 cl jenever

Als Nederlandse leerlingen drinken, drinken ze veel

espad-report-2019.pdfespad-report-2019.pdf (11,0 MB)

Laatste nieuws