NL EN
DONEER NU!

Zwaardere straffen voor zeer gevaarlijk rijgedrag en drankrijders

6 november 2019

Gisteren heeft de Eerste Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat de strafbaarstelling van zeer gevaarlijk rijgedrag en de strafmaxima van enkele ernstige verkeersdelicten verhoogt.

Door de nieuwe wet komt er een bijzondere strafbaarstelling van "roekeloos" rijgedrag dat ernstige ongevallen zou kunnen hebben veroorzaakt, maar dat niet heeft gedaan. Dan kan de straf maximaal 2 jaar cel zijn. Daarbij moet dan wel sprake zijn van een opeenstapeling van overtredingen, zoals veel te hard rijden, het negeren van rode verkeerslichten, op de verkeerde weghelft rijden en ondertussen ook nog bezig zijn met een mobiele telefoon.

Ook kunnen verkeersgedragingen die wel leiden tot zeer ernstige ongevallen vaker dan nu door de rechter aangemerkt worden als roekeloos verkeersgedrag en dus zwaarder, tot 6 jaar cel, worden bestraft.

Daarnaast wordt de maximale strafmaat voor een aantal verkeersdelicten verhoogd. Zo gaan de strafmaxima voor verkeersdelicten als rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval en rijden zonder (geldig) rijbewijs omhoog van 3 maanden cel naar 1 jaar. Als iemand binnen vijf jaar weer rijdt met drank op, kan die straf met een derde worden verhoogd.

Bronnen: eerstekamer.nl en ad.nl.

Laatste nieuws