NL EN
DONEER NU!

Staatssecretaris Van Ooijen: ik kom niet met een voorstel om kantines droog te leggen

4 juli 2023

Staatssecretaris Van Ooijen: ik kom niet met een voorstel om kantines droog te leggen Er komt geen voorstel om alcohol te verbieden in de kantine van sportclubs. Dat zei staatssecretaris Maarten van Ooijen met zoveel woorden in de Tweede Kamer. Het plan stond op een groslijst met alcoholbeleidsmaatregelen die vorige week naar De Telegraaf lekte.

De staatssecretaris was naar de Kamer geroepen door FvD-leider Thierry Baudet, die in het Vragenuur zei te vrezen voor "overregulering" door een overheid met "een tunnelvisie" die mensen hun biertje wil afnemen.

De gelekte lijst is volgens Van Ooijen twee jaar geleden door het RIVM opgesteld en toen ook met de Kamer gedeeld. Op de lijst staan ook andere vergaande plannen om het alcoholgebruik te verminderen, zoals een verbod op de verkoop van wijn en speciaalbiertjes in de supermarkt en een forse accijns op alcohol. Maar Van Ooijen benadrukte meermaals dat het geen wensenlijst is van het kabinet "en al helemaal geen politiek besluit". "Er lag geen voorstel en er ligt geen voorstel."

De staatssecretaris verwacht na de zomer wel te komen met voorstellen om het problematisch alcoholgebruik te verminderen. Van Ooijen nam van de andere maatregelen op de lijst desgevraagd géén afstand. "Want alle partijen willen dat de doelen van het Nationaal Preventieakkoord gehaald worden." Daar zal hij dan met de Kamer over spreken. In dat kader wil hij ook positief gedrag stimuleren.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, betreurt het dat de staatssecretaris nu al één van de mogelijke beleidsmaatregelen heeft 'weggegeven' en ook niet heeft aangegeven voornemens te zijn met andere effectieve doortastende voorstellen te komen.

Van Dalen: "De Wereldgezondheidsorganisatie heeft duidelijk aangegeven welke maatregelen effectief zijn tegen alcoholschade. Het gaat om beperking van de beschikbaarheid, de betaalbaarheid en de marketing. Dat advies moet de staatssecretaris serieus nemen. Nu laat hij het in het midden en lijkt het erop dat de alcoholindustrie weer rustig kan gaan slapen."

Bron eerste 4 alinea's : nos.nl.

Een eerdere versie van dit bericht had een andere (onjuiste) kop

Laatste nieuws