NL EN
DONEER NU!

Kamervragen SP over gebruik ID-scanners bij leeftijdscontrole

11 januari 2016

Kamervragen SP over gebruik ID-scanners bij leeftijdscontrole Duizenden kassa's in Nederland zijn uitgerust met ID-scanners voor leeftijdscontrole bij de verkoop van tabak of alcohol. Maar mogen ze daarvoor eigenlijk wel gebruikt worden? Henk van Gerven en Renske Leijten hebben er vandaag Kamervragen over gesteld.

De ID-scanner is helemaal hip bij de leeftijdscontrole. Een apparaat kost tussen de 100 en 250 euro. De markt floreert. Volgens Kaj Hollemans van KH Legal Advice was lang onduidelijk of deze ID-scanners eigenlijk wel daarvoor gebruikt mogen worden. “Die duidelijkheid is er nu gekomen met de recente publicatie van de Autoriteit Persoonsgegevens (tot voor kort CBP).”

Op 16 september 2015 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een bom gelegd onder de inzet van ID-scanners bij leeftijdscontrole. Deze zijn in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens in de publicatie 'Onderzoek naar het gebruik van identiteitsdocument-scanners in de horeca'. Aanleiding was een onderzoek bij diverse cafés in Hoorn die met hulp van ID-scanners onderling gegevens uitwisselden over lastpakken (om hen buiten de deur te kunnen houden) en deze ook gebruikten in het kader van leeftijdscontrole bij de verkoop van drank.

In de publicatie van de Autoriteit Persoonsgegevens staat letterlijk: 'Voor de naleving van de leeftijdsverificatie is het gerechtvaardigd dat bij twijfel over de leeftijd om een identiteitsdocument wordt gevraagd. Indien het laten tonen van een identiteitsdocument volstaat, zoals bij een leeftijdscontrole, is het overnemen van gegevens van het identiteitsdocument of het kopiëren, scannen of uitlezen ervan niet toegestaan. Het is immers niet noodzakelijk om persoonsgegevens te noteren of daarvan een scan te maken.'

De onvermijdelijke consequentie zou moeten zijn dat de politiek ingrijpt om te voorkomen dat ID-scanners nog langer worden ingezet bij leeftijdscontrole.

Bronnen: tabaknee.nl en tweedekamer.nl.

cpb---onderzoek-gebruik-id-scanners-horeca.pdfcpb---onderzoek-gebruik-id-scanners-horeca.pdf (846 kB)

Laatste nieuws