NL EN
DONEER NU!

EU wil méér verkeersveiligheid onder meer door alcohol en drugs harder aan te pakken

9 juni 2017

EU wil méér verkeersveiligheid onder meer door alcohol en drugs harder aan te pakken Het aantal mensen dat zwaargewond raakt door verkeersongelukken in de Europese Unie moet in 2030 zijn gehalveerd. Die doelstelling stelden de 28 EU-transportministers zich donderdag tijdens de Transportraad in Luxemburg. Daartoe moet onder meer rijden onder invloed van alcohol en drugs harder worden aangepakt.

Er zijn nu jaarlijks zo'n 135.000 verkeersongelukken. Het verkeer eiste vorig jaar 25.500 levens. Nederland behoort met 33 verkeersdoden per miljoen inwoners tot een van de verkeersveiligste landen in de EU. De maatschappelijke kosten vanwege alle Europese verkeersslachtoffers worden geschat op meer dan 100 miljard euro per jaar.

Om de verkeersveiligheid te verbeteren zouden meer 30 kilometerzones moeten worden ingesteld. Ook moeten de verkeersveiligheidsregels beter worden gehandhaafd. En alcohol en drugs in het verkeer moeten harder worden aangepakt.

Tijdens de Transportraad heeft minister Melanie Schultz van Haegen ook het Protocol tot wijziging van het EUCARIS-Verdrag ondertekend. Hiermee wordt het mogelijk rijden onder invloed van alcohol of drugs in het buitenland te beboeten.

Bronnen: avrotros.nl en rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws