NL EN
DONEER NU!

Is de visie op alcoholgebruik aan het veranderen?

8 juli 2023

Is de maatschappelijke visie op alcoholgebruik aan het kantelen? Dat is de vraag waarop de Telegraaf in een lang artikel het antwoord zoekt.

Enerzijds worden bedrijfsborrels drooggelegd, was er een alcoholvrij festival en is Dry January populair. Ook zijn er ouders die hun kinderen een rijbewijs beloven als ze niet drinken voor hun 18de. Bovendien drinken minder volwassenen. Er verandert dus echt iets, vindt onderzoeker Jeanneke Scholtens. Scholtens wijst haar kinderen op het feit dat gebruik van alcohol risico’s heeft. "Alcohol is zo verraderlijk, omdat het zo normaal is."

Anderzijds was er recent veel ophef over een lijst met mogelijke alcoholbeleidsmaatregelen, zoals de optie om sportkantines droog te leggen en accijnzen te verhogen. Dat werd meteen betutteling genoemd.

Volgens Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut moeten er wel keuzes worden gemaakt. De zorg piept en kraakt immers. "Als je de discussie over alcoholbeleidsmaatregelen in het betuttelingsframe duwt, sla je de discussie plat", vindt zij. Zij maakt zich ook zorgen over het drinken door jongeren. Die beginnen – vergeleken met 20 jaar terug - op oudere leeftijd te drinken, maar ze drinken niet minder.

Rob Bovens van de Tilburg University wijst erop dat ons decennialang door de alcoholbranche is ingeprent dat alcohol bij gezelligheid hoort. De branche heeft dat beeld actief gepromoot. "Reclame en marketing dicteren nu wanneer we drinken. Mensen hebben helemaal niet meer door, hoe erg alcoholgebruik ons is aangeleerd."

Bron: telegraaf.nl.

Laatste nieuws