NL EN
DONEER NU!

Wordt wijn door de lage oogst duurder?

23 december 2017

Extreem weer dit jaar over de hele wereld, van Duitsland tot Zuid-Amerika. Wereldwijd is de wijnoogst bijna 9% minder. In Frankrijk liep de oogst 22% terug, zo maakten de autoriteiten vrijdag bekend. Komend jaar gaan de wijnprijzen dan ook omhoog, of toch niet?

"De goedkopere Spaanse wijn is al verdubbeld in prijs, van 40 cent naar 80 cent per liter", zegt directeur Joris Snelten van Delta Wines, marktleider in de levering aan groothandels en wijnwinkels. Hij acht het onvermijdelijk dat een deel van de prijsverhoging wordt doorgeschoven naar de consumenten.

"Door de hogere prijzen voor bulkwijnen zullen ‘gewone wijnen voor alledag’ duurder worden", zegt ook KVNW-voorzitter Van Houtert. "Dan moet je wel eerder aan dubbeltjes dan euro’s denken."

Er zijn wel enige factoren die het tekort dempen. Zo hebben wijnmakers nog volle kelders met oudere jaargangen. Verder loopt de wijnconsumptie toch al terug door de opkomst van ambachtelijk bier.

Ilja Gort denkt dat de liefhebber financieel niets gaat merken van de mindere oogst. Hij denkt dat alleen de wijnboeren de dupe zullen zijn. "Supermarkten knijpen de makers helemaal uit. Aldi, Lidl en Albert Heijn pikken die prijsverhogingen echt niet. Zij weten: Nederlanders geven gemiddeld € 3,44 uit aan een fles. Niet meer. Wordt dat bedrag veel hoger, dan haken ze af. Supers zullen daarom eerder overstappen op wijnen uit Chili, Argentinië en Australië dan extra's euro door te berekenen aan hun klanten."

Bronnen: ad.nl en Mariabode.

Laatste nieuws