NL EN
DONEER NU!

Wereldwijnproductie op laagste niveau in 60 jaar

7 november 2023

In 2023 zal de wereldwijnproductie naar verwachting de kleinste van de afgelopen 60 jaar zijn. Dat liet de Organisation de la Vigne et du Vin vandaag weten tijdens een online persconferentie.

Op basis van de informatie verzameld in 29 landen die in 2022 gezamenlijk 94% van de wereldproductie voor hun rekening namen, wordt de wereldwijnproductie (exclusief sappen en most) in 2023 geschat tussen 241,7 miljoen hl en 246,6 miljoen hl, met een gemiddelde schatting van 244,1 miljoen hl. Dit betekent een daling van 7% ten opzichte van het toch al beneden gemiddelde volume van 2022.

Het cijfer van dit jaar moet echter met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd, aangezien er nog steeds grote landen zijn, zoals China, waarvan de informatie nog niet beschikbaar is. Maar als dit cijfer klopt, dan zou het de kleinste productie zijn sinds 1961 (214 miljoen hl), zelfs lager dan het historisch kleine productievolume van 2017 (248 miljoen hl). Opnieuw hebben extreme klimatologische omstandigheden, zoals vroege vorst, zware regenval en droogte, een aanzienlijke invloed gehad op de opbrengst van de vele wijngaarden in de wereld. In een context waarin de mondiale consumptie afneemt en de voorraden in veel delen van de wereld hoog zijn, zou de verwachte lage productie voor evenwicht op de wereldmarkt kunnen zorgen.

Bron: oiv.int.

Laatste nieuws